Živiny a mikroživiny 1.časť

Bielkoviny

V jedálničku aktívneho človeka zohrávajú bielkoviny veľmi dôležitú úlohu. Sú stavebnými kameňmi tkanív v ľudskom tele a pri budovaní  a zachovaní svalov sú nevyhnutnosťou. Osobne sa zameriavam na veľmi ľahko stráviteľné zdroje, ktoré sú bohaté na mikroživiny. A pokiaľ ide o živočíšne zdroje, je veľmi dôležité, či sa zviera, z ktorého pochádza mäso, mlieko, vajce, páslo vonku na tráve, bolo kŕmené senom alebo pochádza z veľkochovu.

Sliepky pasúce sa na zelenej tráve, produkujú kvalitné vajcia, výborný zdroj živočíšnych bielkovín

Veľkým problémom veľkochovu je z môjho pohľadu samotné krmivo, hormonálna nálož, zbytky antibiotík a v neposlednom rade omnoho menšie zastúpenie mikronutrientov (mikroživín) a omnoho horší pomer tukov omega 3:6 v prospech omega 6, ktoré pôsobia prozápalovo. Snažím sa vyhýbať komerčnému kravskému mlieku, kvôli obsahu kazeínu A1. Mnoho ľudí je alergických na tento typ bielkoviny a sám patrím medzi tých, ktorým spôsobuje tráviace a alergické reakcie. Naopak mlieko od kôz, oviec, kráv napríklad plemena Jersey, Fleckvieh,… obsahuje kazeín A2 a je bezpečnejšou voľbou. 

Kozy produkujú mlieko bez kazeínu A1 ktoré je vhodnejšie na konzumáciu. Má aj vysoký obsah živočíšnych bielkovín.

Medzi moje obľúbené zdroje živočíšnych bielkovín (aj tukov), ktoré najčastejšie používam patria najmä :

  • domáce vajíčka od sliepok z voľného výbehu
  • kozie mlieko (kefír) od voľne pasúcich sa kôz
  • mäso z diviny (diviak, jeleň, srnec, daniel)
  • hovädzie mäso z mladých býkov (SR/ČR)
  • hovädzia pečeň (SR/ČR)
  • chudé druhy rýb (šťuka, zubáč, ostriež, treska, halibut)
  • tvrdé zrejúce syry z nepasterizovaného mlieka (parmezán, grana padano, pecorino)
  • ovčia/kozia bryndza (lokálna)
  • kyslá ovčia/kozia žinčica (lokálna)
  • vysoko percentná šunka bez dusitanových zmesí (v nevyhnutnom prípade)
  • kvalitný srvátkový proteín (Grass Fed, bez umelých sladidiel a v nevyhnutnom prípade)

Samotné zdroje bielkovín sa snažím len veľmi ľahko tepelne upravovať . Vajíčka varím namäkko, kvôli oxidácii tukov v žĺtku. Mäso najčastejšie dusím/varím a kozie mlieko nikdy nepasterizujem.  Fermentujem ho pomocou tibetskej huby. Tibetská huba, je mliečna kultúra, ktorá sa živý laktózou a obohacuje mlieko o rôzne probiotiká, ktoré obsahuje v mnohonásobne vyššom počte ako ktorýkoľvek výrobok z obchodu. Samotný kefír zo surového kozieho je jedným z mojich najobľúbenejších zdrojov. Bielkoviny  v jednom jedle medzi sebou príliš nemiešam, zabezpečí to ich ľahkú stráviteľnosť.

Hovädzie mäso je bohatý zdroj živočíšnych bielkovín a mikroživín

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *