Živiny a mikroživiny 2.časť

Tuky

S tukom v jedálničku, vzhľadom na jeho kalorickú hodnotu narábam opatrne . Nezanedbateľné množstvo tuku je obsiahnuté už v samotných bielkovinných zdrojoch, takže jeho ďalšia potreba závisí od kalorického príjmu. Pri výbere tuku na tepelnú úpravu sa vždy snažím používať zdroje, ktoré sú tepelne stabilné (majú vysoký dymový bod). Taktiež volím zdroje, ktoré sú  bohaté na mikroživiny. Predovšetkým na v tukoch rozpustné vitamíny A,D3,E,K2.  Pri tuku mám zásadu, aby obsahoval čo najmenšie množstvo omega-6 tzv. PUFA (polynenasýtené mastné kyseliny). V zásade sa úplne vyhýbam všetkým margarínom, rastlinným olejom, olejom zo semien. Výnimku tvoria len  kvalitný extra panenský olivový olej z prvého lisovania, ktorý je bohatý na polyfenoly a používam ho výlučne do studenej kuchyne, kokosový olej a kvalitná bean to bar vysokopercentná čokoláda, ktorá je mojou dôležitou súčasťou jedálničku.

Maslo, smotana, vajcia, bohaté zdroje na v tukoch rozpustné vitamíny A,D3,E,K2

Tuky, ktoré používam na varenie :

  • maslo/prepustené maslo (ghee)
  • kokosový olej
  • domáca bravčová masť
Prasiatko na lúke

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *