Tuky
S tukom v jedálničku, vzhľadom na jeho kalorickú hodnotu narábam opatrne . Nezanedbateľné množstvo tuku je obsiahnuté už v samotných bielkovinných zdrojoch, takže jeho ďalšia potreba závisí od kalorického príjmu. Pri výbere tuku na tepelnú úpravu sa vždy snažím používať zdroje, ktoré sú tepelne stabilné (majú vysoký dymový bod). Taktiež volím zdroje, ktoré sú bohaté na mikroživiny. Predovšetkým na v tukoch rozpustné vitamíny A,D3,E,K2. Pri tuku mám zásadu, aby obsahoval čo najmenšie množstvo omega-6 tzv. PUFA (polynenasýtené mastné kyseliny). V zásade sa úplne vyhýbam všetkým margarínom, rastlinným olejom, olejom zo semien. Výnimku tvoria len kvalitný extra panenský olivový olej z prvého lisovania, ktorý je bohatý na polyfenoly a používam ho výlučne do studenej kuchyne, kokosový olej a kvalitná bean to bar vysokopercentná čokoláda, ktorá je mojou dôležitou súčasťou jedálničku.

Tuky, ktoré používam na varenie :
- maslo/prepustené maslo (ghee)
- kokosový olej
- domáca bravčová masť
