Ukrýva poklady
Vajíčko považujem za skutočnú superpotravinu. Je výborným zdrojom bielkovín a tukov s veľmi dobrou stráviteľnosťou pre náš organizmus. Obsahuje totiž všetky esenciálne aminokyseliny vo výbornom pomere. Esenciálne aminokyseliny sú tie, ktoré si náš organizmus nedokáže vyrobiť a potrebuje ich prijímať zo stravy. Nemenej dôležitejšie však je, že obsahuje široké spektrum minerálov ako selén, zinok, fosfor, železo, horčík a je rovnako výborným zdrojom v tukoch rozpustných vitamínov A,D,K2,E. Taktiež obsahuje celý rad vitamínov skupiny B. Najmä cholín, ktorý chráni pečeň pred tukovými ochoreniami a biotín (B7), ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky a vlasov. Ukrýva aj veľmi dôležité antioxidanty ako luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre zdravý zrak a fungovanie mozgu. Všetky tieto základné informácie nájdem kdekoľvek na internete či v literatúre. Oveľa menej sa už píše o pôvode a kvalite vajíčok. Práve pôvod je kľúčový faktor, ktorý ovplyvňuje vyššie spomenuté benefity.

Zelená pastva
Samotná sliepka je hrabavá hydina, ktorá vyžaduje výbeh, zelenú pastvu a sama si na nej nájde, čo potrebuje. Sliepky, ktoré sú denne vonku na pastve a majú prístup ku všetkému, čo im príroda ponúka, produkujú kvalitné vajíčka. Tieto vajíčka majú priamo úmerne vyššiu hladinu vitamínov a minerálov ako tie, ktoré pochádzajú od sliepok z veľkochovu. Tam sú odkázané len na umelé svetlo a krmivo. Vysoká koncentrácia sliepok je zas príčinou rozličných chorôb, preto je nutné im podávať rôzne liečivá. Veľký problém krmív tkvie hlavne v obsahu sóje, repky a kukurice, ktoré sú primárnym zdrojom polynenasýtených mastných kyselín a tieto tuky neskôr prevažujú i v samotných vajíčkach. Prirodzený pomer je tak narušený a omega-6 je vyšší ako omega-3. Príde mi logické, že sliepka sa má pásť. Naši predkovia sa určite nad vecami ako pôvod a škodlivosť vajec nezamýšľali.

Na každý deň
Osobne konzumujem v priemere 2-3 vajíčka denne. Za rok je to okolo 1000 vajec. Keď sa zamyslím, tak za tie ostatné roky to musí byť už naozaj slušné číslo. Poväčšine vajíčka varím, záleží však od veľkosti 3-4 minúty. Žĺtok nikdy tepelne neupravujem. Je to najhodnotnejšia časť vajíčka v ktorej sa nachádza taktiež cholesterol, ktorý je na teplo citlivý.

Posledné roky si chovám vlastné sliepky, ktoré majú k dispozícii veľký trávnatý výbeh a hnojisko. Tam trávia veľa času hľadaním dážďoviek a hmyzu. Dokrmujem ich vlastným krmivom, ktoré si vyrábam podľa osvedčeného receptu zo pšenice, hrachu, odložených škrupiniek a suchej žihľavy. Posledné roky chovám plemeno Leghorn biely. Ide o sliepky s dobrou znáškou čisto bielych vajíčok. Leghornky sú životaschopné, energické a neustále sa pasú. Navyše sú odolné voči zime a ich znáška je pomerne stabilná. Pri dobrých podmienkach je to okolo 200 vajec za rok, takže strach o svoje vajcia nemám.