
Orgánové mäso je v dnešnej dobe často podceňované. A radosť z toho majú predovšetkým predajcovia doplnkov výživy, ktorý ho predávajú v tobolkách. Hovädzie srdce patrí medzi moje najobľúbenejšie jedlá a zdroje živín. Okrem toho, že sa jedná o chutné a jemné mäso, ktoré obsahuje kvalitné bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou, má nízky obsah tuku a je veľmi bohaté práve na mikroživiny. Jedná sa o výborný zdrojom železa, selénu, zinku, medi a fosforu.
Keďže samotné srdce je orgán s veľkými požiadavkami na energiu, tak patrí medzi najbohatšie zdroje v tukoch rozpustného antioxidantu, nazývaného koenzým Q10. Látky, ktorá je prítomná vo všetkých bunkách ľudského tela, a ktorá priaznivo pôsobí práve na srdce a tvorbu energie.

Z vitamínov obsahuje predovšetkým tie zo skupiny B ako sú B12, B2,B3,B5,B6,B1

Recept na dusené hovädzie srdce
Ingrediencie: hovädzie srdce, soľ, korenie štyroch farieb
- Čerstvé srdce umyjem, odstránim zrazenú krv a orežem vrstvu tuku, ktorý si odložím.

2. Nakrájam na malé kocky.

3. Kocky pomeliem na mlynčeku.

4. Na panvici rozpustím hovädzí tuk, ktorý som taktiež pomlel.

5. Pridám pomleté srdce a na silnom plameni zatiahnem .

6. Zatiahnuté mäso osolím a okorením korením štyroch farieb. Prikryjem a na miernom plameni dusím zhruba 10 min.

7. Môj klasický obed – hovädzie srdce s ryžou

Srdce mám najradšej s jazmínovou ryžou, lyžičkou kvalitného vysokopolyfenolického olivového oleja a fazuľou adzuki.