Hovädzie srdce

krava pasúca sa na zelenej lúke

Orgánové mäso je v dnešnej dobe často podceňované. A radosť z toho majú predovšetkým predajcovia doplnkov výživy, ktorý ho predávajú v tobolkách. Hovädzie srdce patrí medzi moje najobľúbenejšie jedlá a zdroje živín. Okrem toho, že sa jedná o chutné a jemné mäso, ktoré obsahuje kvalitné bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou, má nízky obsah tuku a je veľmi bohaté práve na mikroživiny. Jedná sa o výborný zdrojom železa, selénu, zinku, medi a fosforu.

Keďže samotné srdce je orgán s veľkými požiadavkami na energiu, tak patrí medzi najbohatšie zdroje v tukoch rozpustného antioxidantu, nazývaného koenzým Q10. Látky, ktorá je prítomná vo všetkých bunkách ľudského tela, a ktorá priaznivo pôsobí práve na srdce a tvorbu energie.

tuky, bielkoviny a minerály, ktoré obsahuje hovädzie srdce
Obsah tukov, aminokyselín a minerálov v 150 gramoch hovädzieho srdca

Z vitamínov obsahuje predovšetkým tie zo skupiny B ako sú B12, B2,B3,B5,B6,B1

vitamíny a minerály v hovädzom srdci
Obsah vitamínov v 150 gramoch hovädzieho srdca

Recept na dusené hovädzie srdce

Ingrediencie: hovädzie srdce, soľ, korenie štyroch farieb

  1. Čerstvé srdce umyjem, odstránim zrazenú krv a orežem vrstvu tuku, ktorý si odložím.
čerstvé hovädzie srdce

2. Nakrájam na malé kocky.

nakrájané kocky hovädzieho srdca

3. Kocky pomeliem na mlynčeku.

mletie hovädzieho srdca

4. Na panvici rozpustím hovädzí tuk, ktorý som taktiež pomlel.

hovädzí tuk na panvici

5. Pridám pomleté srdce a na silnom plameni zatiahnem .

restovanie hovädzieho srdca

6. Zatiahnuté mäso osolím a okorením korením štyroch farieb. Prikryjem a na miernom plameni dusím zhruba 10 min.

dusenie hovädzieho mäsa na panvici

7. Môj klasický obed – hovädzie srdce s ryžou

hovädzie srdce s ryžou, fazuľou a olivovým olejom

Srdce mám najradšej s jazmínovou ryžou, lyžičkou kvalitného vysokopolyfenolického olivového oleja a fazuľou adzuki.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *