
Fazuľa adzuki je druh malej tmavo hnedej fazule, ktorej pôvod siaha až k úpätí Himalájí. Po správanej úprave sa táto fazuľka stáva veľmi ľahko stráviteľnou a živinami nabitou potravinou. Vyznačuje sa orieškovou chuťou a hojne ju pridávam ako prílohu. Spoločne s ryžou a to najmä k mäsu alebo vajíčkam. Tak ako aj iné druhy strukovín, tak aj fazule adzuki obsahujú rôzne druhy antinutrientov. Teda fytochemikálii, ktoré slúžia na prirodzenú obranu semien pred skonzumovaním. Tieto látky zabraňujú vstrebávaniu mikroživín a reagujú s minerálmi, vitamínmi, enzýmami a môžu mať toxický vplyv. Preto je dôležitá ako aj pri všetkých zrninách ich správna príprava, tak aby sa minimalizoval obsah antinutrientov a zvýšila sa dostupnosť vitamínov a minerálnych látok.

Už 100 gramová porcia dobre uvarenej fazule obsahuje približne len 128 kalórií, menej ako 1g tuku, 7,5g kvalitných bielkovín, 25g sacharidov, prospešnú vlákninu a z minerálov najmä mangán, fosfor, draslík, meď, horčík, zinok, železo, selén. Okrem B12 obsahuje aj všetky B vitamíny najmä kyselinu listovú- folát.

Môj recept na prípravu adzuki so zaváraním
Ingrediencie: 1200g fazule adzuki, soľ, voda
- Fazuľu dobre 2-3 krát umyjem, preberiem od nečistôt a polámaných kúskov. Následne ju zalejem čistou vodou a namáčam aspoň 12 hodín. Fazuľa zväčší svoj objem a v priebehu namáčania vymením vodu.

2. Po 12 hodinách namáčania fazuľu scedím, zalejem čistou vodou a varím v tlakovom hrnci približne hodinu. Na začiatku varenia miešam a zbieram penu. Ďalej potom fazuľu varím na miernom ohni bez miešania.

3. Po približne hodine už do mäkka uvarenú fazuľu scedím. V tomto momente je hotová a stačí ju osoliť a podávať. Aby som si však uľahčil prácu a mal zásobu aj na iné dni tak si pripravím zaváraninové poháre.

4. Poháre dobre umyjem a osuším. Viečka od pohárov taktiež umyjem a 5min. sterilizujem.

5. Poháre naplním fazuľou adzuki, prisypem štipku soli a po vrch zalejem prevarenou vodou, ktorá medzitým vychladla. Dávam si pozor aby okraje pohárov zostali suché.

6. Dobre zatvorené poháre vložím do veľkého hrnca a zalejem zhruba do 2/3 vodou. Sterilizujem približne 20min. Po dovarení ich nechám pomaly vychladnúť a skontrolujem či poháre chytili.


Toto je už výsledný produkt zavarenej fazule adzuki, ktorý vždy pred konzumáciou scedím z prebytočnej vody. Práve takto pripravená fazuľa je zbavená antinutrientov a jej biologická dostupnosť je vysoká. Dobrú chuť!