Moja výživa

Dr. Weston A. Price

Ako už som spomenul, skladbu môjho jedálničku a výber potravín najviac ovplyvnila (okrem iného) kniha Výživa a fyzická degenerácia (Dr.Weston A. Price). Práve týmto dielom som si uvedomil dôležitosť najmä organických minerálnych látok a v tukoch rozpustných vitamínov, na ktoré bola moja strava do tej doby deficitná. Práve tieto látky, Priceom nazvané ako aktivátory (vitamíny A,E,D,K2), sprístupňujú zo stravy získané  minerály ľudskému organizmu. V dnešnej dobe často zaužívaný pojem zdravá alebo pestrá strava, Weston Price nepoznal. Miesto toho hovoril o efektívnej, respektíve úspešnej strave, ktorá pomáhala v prevencii pred zubným kazom.

Moderná strava

Dr. Weston A. Price, bol zubár, ktorý pátral po príčinách zubného kazu a iných prejavoch fyzickej degenerácie ako je napríklad zúženie ústneho oblúka a nedostatok miesta pre normálny vývoj zubov, nedostatočný vývin bokov a panvových kostí (najmä u žien), celkové zúženie a predĺženie kostry na úkor jej robustnosti, nedostatočný vývin lebky, nosných dutín, atď.  Tento kanadský zubár nevyšetroval  len chorých pacientov, ktorí denne navštevovali jeho ordináciu. Miesto toho vycestoval a zameral sa na zdravých jedincov so zdravými zubami, ktorých nachádzal v odľahlých častiach planéty, ktoré boli v tej dobe stále chránené pred výdobytkami a vplyvom modernej civilizácie. V rôznych častiach sveta objavil 14 zdravých domorodých populácií, ktoré nevykazovali známky modernej degenerácie. Jeho veľkolepé dielo poukazuje na nepriaznivé účinky tzv. moderných, spracovaných potravín na zdravie človeka.

Predovšetkým ide o bielu múku, rastlinné oleje, cukor, chémiu, nekvalitné živočíšne produkty a ďalšie potraviny, ktoré sú zodpovedné za spomínané degeneratívne zmeny. Ako sám autor Price zmieňuje vo svojej knihe, zubný kaz je len príznak  toho, že v ľudskom tele  je niečo v neporiadku, nie je to choroba. Vypovedá predovšetkým o zlej výžive a nie o nedostatočnej ústnej hygiene, ako si mnoho ľudí myslí. Domorodé populácie mali v strave 4-krát viac minerálov a 10-krát viac v tukoch rozpustných vitamínov ako mali v strave bežní Američania v jeho dobe a aké boli minimálne doporučené dávky (nie optimálne).

Zaujímavým zistením bolo, že Price nenašiel ani jednu jedinú skupinu z primitívnych populácií, ktorá by vykazovala výborný zdravotný stav, a pritom sa živila iba čisto rastlinnými zdrojmi. 

Kniha od Westona Priceho - Výživa a fyzická degenrace

Jednoduchý prístup

Aj keď nie som vyštudovaný expert či špecialista, predsa niečo viem. Viem hlavne to, čo vyhovuje mne a je logické, že druhému bude vyhovovať niečo iné. Každý  človek je originálny a má svoj špecifický črevný mikrobióm, svoju minulosť v stravovaní, aktivitu a požiadavky. Koľko ľudí, toľko chutí. To nie je len klišé.

Vo výžive sa beriem za zdravého všežravého človeka, ktorý nie je zástancom žiadneho výživového smeru ani trendu. Snažím sa len vnímať svoje požiadavky a vyberať si z toho najlepšieho, čo mám k dispozícii.  Bez ohľadu na výživové smery však máme všetci jedno spoločné. Potrebujeme sa vyživovať. Myslím to doslovne. Pokiaľ výživa chýba, tak po fyzickej a mentálnej stránke degenerujeme. Prejedanie sa, strata energie, slabá  imunita,  prejavy na pleti, koži, trávení, tvorba  zubného kazu a mnoho iného sú prejavy nedostatočnej výživy. Tým všetkým som si prešiel a viem o čom hovorím..

Čoho sa držím

Bežné obchody a supermarkety  sú plné prázdnych potravín a výrobkov. Dôležitý  je predovšetkým predaj a kvantita toho, čo je v ponuke. Ich účelom je čo najdlhšie vydržať, prilákať zákazníka a lákavo chutiť. To zabezpečujú predovšetkým konzervanty, dochucovadlá, arómy a iné chemické látky, ktoré vo výžive človeka nemajú čo hľadať. Chémiou sú ošetrované aj takmer všetky plody ovocia a zeleniny.  Mliečne výrobky pochádzajú od zvierat, ktoré sotva videli zelenú pastvu a slnko. Takmer všetky sú vysoko pasterizované a neobsahujú dôležité enzýmy a prvky ktoré sú pre neprirodzené.  Mäso, ryby a vajcia pochádzajúce z veľkochovov sú rovnako deficitné na mnohé mikronutrienty, nakoľko zvieratá sú kŕmené umelými zmesami a liečivami. Produkty z týchto podmienok nemožno považovať za rovnocenné s tými, ktoré pochádzajú  z prirodzených  podmienok. Ako napríklad z malých fariem, od gazdov či domáceho prostredia, kde sa dá vždy zachovať potrebná kvalita.

Dobrá strava je v mojom ponímaní taká, ktorá pochádza práve z kvalitného zdroja, ideálne lokálneho a neznehodnotená chémiou. Takáto strava musí byť bohatá na ľahko dostupné živiny, čerstvá a v neposlednom rade bude chutná. Verím, že pokiaľ trávenie nie je poškodené, tak jazyk vie, čo chce a chuťou to dá vždy patrične najavo. Sám neberiem žiadne lieky, nefajčím, nepijem alkohol (veľmi zriedka), sladené nápoje ani kávu. Okrem medu nesladím a jedlá nepresoľujem.  Od smädu pijem čistú vodu a bylinkové čaje. Robí to veľký rozdiel v tom ako vnímam chuť oproti iným ľudom.   Jednotlivé zložky potravy sa nazývajú aj živiny (makronutrienty) . Sú to tuky, cukry, bielkoviny. Tie obsahujú jednotlivé mikroživiny (mikronutrienty ) ako vitamíny, minerály a stopové prvky. A práve na tieto látky by mala byť strava bohatá, aby sme ju mohli nazývať výživná.

Kravy na horskej pastve Dr. Weston A. Price výživa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *